Leczo z cukinii

Leczo to wieloskładnikowa potrawa. Dlatego może się wydawać, że przygotowanie leczo jest długotrwałe i wymagające. Nasz przepis na leczo z cukinii jest prosty i szybki, a składniki powszechnie dostępne. Przekonaj się, że i Ty możesz zrobić leczo z cukini!

Składniki.

  • Mała cukinia,
  • 2 małe papryki słodkie,
  • 2 pomidory,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • Olej, sól i pieprz, papryka w proszku.

Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do nich pieczarki pokrojone w plasterki i całość dusimy przez ok. 10 minut.  Cukinię obieramy i wydrążamy, a uzyskany miąższ kroimy w średnio dużą kostkę. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy komory nasienne i również kroimy w kostkę. Wszystkie te warzywa dorzucamy do pieczarek i dusimy aż do uzyskania miękkości. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do nich poszatkowane ogórki i doprawiamy do smaku. Leczo z cukinią powinno mieć gęstą i miękką konsystencję. Leczo proponujemy posypać żółtym serem i podawać z białym pieczywem.