Leczo z cukinii

Leczo to wieloskładnikowa potrawa. Dlatego może się wydawać, że przygotowanie leczo jest długotrwałe i wymagające. Nasz przepis na leczo z cukinii jest prosty i szybki, a składniki powszechnie dostępne. Przekonaj się, że i Ty możesz zrobić leczo z cukini!

Składniki.

  • Mała cukinia,
  • 2 małe papryki słodkie,
  • 2 pomidory,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • Olej, sól i pieprz, papryka w proszku.

Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do nich pieczarki pokrojone w plasterki i całość dusimy przez ok. 10 minut.  Cukinię obieramy i wydrążamy, a uzyskany miąższ kroimy w średnio dużą kostkę. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy komory nasienne i również kroimy w kostkę. Wszystkie te warzywa dorzucamy do pieczarek i dusimy aż do uzyskania miękkości. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do nich poszatkowane ogórki i doprawiamy do smaku. Leczo z cukinią powinno mieć gęstą i miękką konsystencję. Leczo proponujemy posypać żółtym serem i podawać z białym pieczywem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (103 votes cast)
Leczo z cukinii, 5.5 out of 10 based on 103 ratings

Komentarze

  1. z ogórkami kiszonymi jeszcze nie robiłam…ale muszę koniecznie spróbować, bo wygląda interesująco :)

  2. ja również jeszcze z ogórkami nie robiłam, a z cukinią to moja ulubiona wersja:)

  3. Twój przepis na leczo też brzmi interesująco…
    Z ogórkiem kiszonym też jeszcze nie robiłam, więc trzeba mi wypróbować.
    Pozdrawiam serdecznie.

  4. Dziękuję bardzo za inspirację na jutrzejszy obiadek…Mam nadzieję, że żona będzie zadowolona ;)

Skomentuj przepis

*