Leczo z kabaczka

Kabaczek, to oprócz cukinii, jeden z podstawowych składników leczo. Z jednego dużego kabaczka można zrobić leczo nawet dla 10 osób. Na potrzeby domowe można wziąć mniejszego kabaczka, który i wystarczy dla całej rodziny. Poniżej przedstawiamy przepis na leczo z kabaczka.

Na początek podsmażamy drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju. Boczek dość drobno kroimy i także podsmażamy, a następnie odstawiamy, będzie on nam potrzebny pod koniec przyrządzania leczo z kabaczka.

Kabaczek myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość duże kostki. Podobnie postępujemy z paprykami. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy i kroimy w kostkę. Marchew trzemy na tarce. Wszystkie te składniki wrzucamy do garnka, w którym uprzednio znajdowała się cebula. Całość dusimy aż warzywa będą miękkie.

Do uduszonych warzyw dodajemy boczek oraz kukurydzę i całość dusimy jeszcze kilkanaście minut. Na koniec dodajemy ogórki i przyprawy do smaku. Leczo z kabaczka możemy podawać z chlebem, mięsami, albo jako w pełni samodzielne danie. 

Składniki:

  • 1 średni kabaczek,
  • 5 pomidorów,
  • 4 słodkie papryki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 duże cebule,
  • 1 duża marchew,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 30 dag boczku,
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, cukier, olej, czosnek.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.1/10 (40 votes cast)
Leczo z kabaczka, 6.1 out of 10 based on 40 ratings

Komentarze

  1. Nigdy nie dodawałam ogórków i kukurydzy, ale je bardzo lubię, więc na pewno by mi posmakowało Twoje leczo:)
    A z boczku to najbardziej ucieszyłby się mój mąż!;)

Skomentuj przepis

*