Leczo

Leczo – to typowo węgierska potrawa warzywna, popularna także na polskich stołach. Istnieje wiele wariantów leczo, jednak najważniejsze składniki, jak papryka, cebula czy cukinia (bądź kabaczek) są niezmiennym elementem leczo. Przepisy głoszą, że leczo można podawać jako samodzielną potrawę albo jako dodatek do dań mięsnych. W obu wersjach leczo powinno być dobrze przyprawione, tak aby  podkreślić smak zastosowanych warzyw.

Przepis na leczo z kiełbasą:

Składniki:

  • 2 duże kiełbasy,
  • 4 pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • 3 cukinie,
  • 6 papryk (po 2 każdego koloru: czerwona, zielona, żółta),
  • Kukurydza w puszce,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni kilkanaście minut. Zostawiamy ją na później.

Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy w garnku na 3 łyżkach oleju. Umyte i wydrążone papryki kroimy w dość duże kawałki i wrzucamy do garnka. Pomidory parzymy, a następnie obieramy. Również je kroimy w dość znaczne kawałki i umieszczamy w garnku. Podobnie postępujemy z uprzednio obraną cukinią. Na koniec dodajemy kukurydzy i całość dusimy na małym ogniu aż do uzyskania miękkości. W trakcie duszenia warzyw dodajemy przyprawy do smaku.

Gdy warzywa już zmiękły, dodajemy do nich kiełbasę oraz 2 ząbki czosnku. Całość dusimy jeszcze przez około 15-20 minut. Podane leczo możemy posypać drobno startym żółtym serem.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (96 votes cast)
Leczo, 6.7 out of 10 based on 96 ratings

Komentarze

  1. Uwielbiam czosnek, ale ostatnio mniej go jem. Do lecza pasuje bardzo fajnie:)

Skomentuj przepis

*