Leczo

Leczo – to typowo węgierska potrawa warzywna, popularna także na polskich stołach. Istnieje wiele wariantów leczo, jednak najważniejsze składniki, jak papryka, cebula czy cukinia (bądź kabaczek) są niezmiennym elementem leczo. Przepisy głoszą, że leczo można podawać jako samodzielną potrawę albo jako dodatek do dań mięsnych. W obu wersjach leczo powinno być dobrze przyprawione, tak aby  podkreślić smak zastosowanych warzyw.

Przepis na leczo z kiełbasą:

Składniki:

  • 2 duże kiełbasy,
  • 4 pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • 3 cukinie,
  • 6 papryk (po 2 każdego koloru: czerwona, zielona, żółta),
  • Kukurydza w puszce,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni kilkanaście minut. Zostawiamy ją na później.

Cebulę kroimy w drobne kawałki i podsmażamy w garnku na 3 łyżkach oleju. Umyte i wydrążone papryki kroimy w dość duże kawałki i wrzucamy do garnka. Pomidory parzymy, a następnie obieramy. Również je kroimy w dość znaczne kawałki i umieszczamy w garnku. Podobnie postępujemy z uprzednio obraną cukinią. Na koniec dodajemy kukurydzy i całość dusimy na małym ogniu aż do uzyskania miękkości. W trakcie duszenia warzyw dodajemy przyprawy do smaku.

Gdy warzywa już zmiękły, dodajemy do nich kiełbasę oraz 2 ząbki czosnku. Całość dusimy jeszcze przez około 15-20 minut. Podane leczo możemy posypać drobno startym żółtym serem.

Komentarze

  1. Kasia says:

    Uwielbiam czosnek, ale ostatnio mniej go jem. Do lecza pasuje bardzo fajnie:)

  2. Obżarciuch says:

    Kukurydzy do lecza nigdy nie dodawałam :) to pewnie takie coś ala meksykańskie danie :) na pewno smaczne :)

    pozdrawiam serdecznie!

  3. Artilev says:

    Po pierwsze lecho to nie potrawa !!! to rodzaj sosu dodatek do miesa super lacza sie wolowe klopsiki z duza iloscia czosnku smazone soute dodane na sam koniec przed podaniem.

    A oto moj przepis nauczylem sie 20 lat temu myjac gary w Berlinie zachodnim od Wegra kucharza udaje sie zawszwe smakuje kazdemu….. bardzo latwe ale prosze trzymac zasad…..

    Nr. 1 Cebula slodka dosc duza obieramy od konca lodygi zostawiamy czubeczek kroimy w cwiarki dosc duze na 8 czesci lub 6 jezeli cebula mala
    Nr.2 papryka tez duze kawalki wielkosci pocwiartowanej cebuli polecam tylko czerwona..
    Nr.3 pomidowy bez skorki moga byc z puszki ale nie tanie badziewo lepiej dolozyc 2 zl. bo ogolnie potrawa nie jest tania i dosc czasochlonna
    I jazda prawdziwe leczo na smalcu ale ja robie na oleju … I tak duza patelnia mocny ogien idzie cebula ok 2 min. zaczyna ja brac i papryka smazywym mieszajac lub potrzucajac az dobrze sie zarumieni pozniej pomodory i jeszcze ok 2 min smazymy .Oregano 1 min. i do gara troche wody 2 rosolki wolowe idusimy 45 min. uwaga zamiast przecieru polecam dobry ketchup ok. 100 ml najlepiej helmans lub mc donalds do duszenia lisc laurowy oregano pieprz sol i uwaga 1 luzka cukru oczwiscie slodka sproszkowana papryka do bolu. pod koniec mozemy zagescic ale uwaga maka ziemniaczana (nie straci koloru)ale delikatnie nie za duzo pol szklankin wody jedna lyzka m.ziemniaczanej zeby krochmal nie wyszedl i gotowe najlepiej smakuje z ryzem i wolowymi kotlecikami typu cevapccici podane nastepnego dnia jeszcze lepsze. Uwaga tylko najlepsze produkty
    Cebula slodka mloda
    Papryka duza dojzala
    przyprawy lepszych firm Kamis lub cotyami nie kuchar lub pryzmat
    zadnej cukini kielbasy parowek i inych boczkow bo to juz nie bedzie leczo tylko ratatuje
    To jest wiengierska potrawa dodatek do mies mozna ugrilowac kielbase super biala czosnkowa lae pamietajcie podajemy oddzielnie nie mieszamy

    Smacznego Artur

Skomentuj przepis

*